Székelyföldi termelők védelmében: lentről, közösen.
Eltűnhetnek az erdélyi zöldségek a piacokról, a helyi termékek védelmét sürgetik a gazdák és a szakemberek
…mezőgazdaságot sújtó inputanyag- és energiaárrobbanás…
Ahol a média és ezáltal az átlagember problémát lát, a #permakultúra szellemében mi lehetőséget:
- 😢 helyi termékek védelme alatt még a szakemberek is gyakran csupán az anyagi támogatást és kényszer-szabályozásokat értenek
- ❤️ helyi termékek érdekében a hangsúlyos feltételek:
- a potens magok szakszerű megőrzése,
- egészséges termőföld,
- rövid ellátólánc, azaz együttműködés közvetlen környezetünkkel.
…senki nem ellenőrzi a helyi piacok árusait és árufelhozatalát, hogy a helyi termelők előnyt élvezhessenek a dömpingáron értékesített távoli vidékek gyenge minőségű terményeivel és viszonteladóival szemben
- 😢 mivel ellenérdekeltek és amúgy sem ebben rejlik a megoldás. Hiába várjuk felülről a megoldást és hiába korlátozzuk az olcsó/minőségtelen termékeket, mindig is lesz olyan vásárló, aki megvásárolja az olcsóbbat és nem képes hosszútávon gondoskodni sem önmagáról, sem környezetéről.
- ❤️ Minél több példát látunk és tapasztalunk természettel együttműködő gazdálkodásról, annak eredményeiről, annál fontosabbá válik a helyi erőforrások hasznosítása, fenntarthatóbb a minősége, és egyértelműbb a hosszútávú hatása; tehát:
- rálátás a helyi gazdálkodók életére,
- erőforrásaink feltérképezése és szükségleteink egyértelmű megfogalmazása,
- hálózatosodás, azaz együttműködés közvetlen környezetünkkel.
…nagyáruházak által nagy mennyiségben és olcsón importált zöldséget gyakran vásárlócsalogató céllal piaci ár alatt értékesítik
- 😢 ez egy alapvető gazdasági stratégia, ahelyett, hogy ellene mennénk, tanuljunk belőle.
- ❤️ Mi az a hozzáadott érték, amit a helyi termelő olcsóbban tud adni, hogy magasabb áron értékesíthesse termékét?
- őszinte mosoly és kedvesség,
- hovatartozás felvállalása és erősítése,
- személyes kapcsolat a vásárlókkal, azaz együttműködés közvetlen környezetünkkel.
gazdaszervezetek feladata, hogy a helyi termékek fogyasztására biztassa a vásárlókat
- 😢 általános visszatérő jelenség, hogy kívülről/felülről várjuk a megoldást, így van kire hárítani a felelősséget,van kit szidni.
- ❤️ Fenntartható gazdálkodás alapja régen is az volt, hogy
- a mennyiség helyett a minőségre fektették a hangsúlyt
- és közvetlen környezetben értékesítettek,
- csak a szükségest,
- harmadik féltől függetlenül, önállóan,
- viszont szorosan együttműködve az emberi és természeti környezettel,
- stabil regionális hálózatot alkotva.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Egészséget!