Székelyföldi termelők védelmében: lentről, közösen.

Eltűnhetnek az erdélyi zöldségek a piacokról, a helyi termékek védelmét sürgetik a gazdák és a szakemberek
…mezőgazdaságot sújtó inputanyag- és energiaárrobbanás…

Szatmárnémeti zöldségpiac. Erdély legtöbb önkormányzata nem védi a helyi termelők érdekeit • Fotó: Makkay József. Ezt a cikket a Krónikáról másolták

Ahol a média és ezáltal az átlagember problémát lát, a #permakultúra szellemében mi lehetőséget:

  • 😢 helyi termékek védelme alatt még a szakemberek is gyakran csupán az anyagi támogatást és kényszer-szabályozásokat értenek
  • ❤️ helyi termékek érdekében a hangsúlyos feltételek:
    • a potens magok szakszerű megőrzése,
    • egészséges termőföld,
    • rövid ellátólánc, azaz együttműködés közvetlen környezetünkkel.

…senki nem ellenőrzi a helyi piacok árusait és árufelhozatalát, hogy a helyi termelők előnyt élvezhessenek a dömpingáron értékesített távoli vidékek gyenge minőségű terményeivel és viszonteladóival szemben

  • 😢 mivel ellenérdekeltek és amúgy sem ebben rejlik a megoldás. Hiába várjuk felülről a megoldást és hiába korlátozzuk az olcsó/minőségtelen termékeket, mindig is lesz olyan vásárló, aki megvásárolja az olcsóbbat és nem képes hosszútávon gondoskodni sem önmagáról, sem környezetéről.
  • ❤️ Minél több példát látunk és tapasztalunk természettel együttműködő gazdálkodásról, annak eredményeiről, annál fontosabbá válik a helyi erőforrások hasznosítása, fenntarthatóbb a minősége, és egyértelműbb a hosszútávú hatása; tehát:
    • rálátás a helyi gazdálkodók életére,
    • erőforrásaink feltérképezése és szükségleteink egyértelmű megfogalmazása,
    • hálózatosodás, azaz együttműködés közvetlen környezetünkkel.

…nagyáruházak által nagy mennyiségben és olcsón importált zöldséget gyakran vásárlócsalogató céllal piaci ár alatt értékesítik

  • 😢 ez egy alapvető gazdasági stratégia, ahelyett, hogy ellene mennénk, tanuljunk belőle.
  • ❤️ Mi az a hozzáadott érték, amit a helyi termelő olcsóbban tud adni, hogy magasabb áron értékesíthesse termékét?
    • őszinte mosoly és kedvesség,
    • hovatartozás felvállalása és erősítése,
    • személyes kapcsolat a vásárlókkal, azaz együttműködés közvetlen környezetünkkel.

gazdaszervezetek feladata, hogy a helyi termékek fogyasztására biztassa a vásárlókat

  • 😢 általános visszatérő jelenség, hogy kívülről/felülről várjuk a megoldást, így van kire hárítani a felelősséget,van kit szidni.
  • ❤️ Fenntartható gazdálkodás alapja régen is az volt, hogy
    • a mennyiség helyett a minőségre fektették a hangsúlyt
    • és közvetlen környezetben értékesítettek,
    • csak a szükségest,
    • harmadik féltől függetlenül, önállóan,
    • viszont szorosan együttműködve az emberi és természeti környezettel,
    • stabil regionális hálózatot alkotva.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések